Paprika roční
Capsicum annuum L.HTS: 6,5-8 g
trať: I.
pH: 6,2-6,8
spon: 0,4-0,5 x 0,4-0,6 m
hloubka setí: 0,5-1 cm
vegetační doba: 120-180 dní
klíčivost semen: 2-4 roky
výnos: 15-50 t/ha
Plodová zelenina z čeledi lilkovitých (Solanaceae) původem ze Severní Ameriky. U nás jednoletá, velmi mělce kořenící rostlina náročná na vláhu, teplo a světlo. Optimální teplota je 22-25°C přes den, 15-18°C v noci. Při teplotách pod 8°C nebo nad 30°C se růst rostliny zastavuje! Jedná se o rostlinu první trati, která vyžaduje lehké, velmi dobře provzdušněné, záhřevné půdy s vysokým obsahem humusu a půdní reakcí v rozsahu 6,2-6,8 pH.
Kuchyňské využití
Šťavnaté plody paprik najdou využití ve studené kuchyni (saláty), teplé kuchyni (omáčky, dušná příloha) i při zavařování (zeleninové směsi, nakládání do kyselého nálevu). Sušené a mleté plody se používají jako koření.Příprava pozemku
Na podzim je potřeba pozemek vyhnojit dávkou 35 t/ha, případně i jinak zvýšit podíl humusu v půdě (kompost). Paprika je citlivá na nedostatek vápníku v půdě, který se projeví hnědými skvrnami na plodech, v případě jeho nedostatku vápníme k předplodině. Současně je třeba dát pozor na přehnojení, na které reaguje paprika bujným růstem a pozdním nástupem plodnosti.Předpěstování sazenic
Výsev provádíme do sadbovačů nejpozději v druhé dekádě února. Pro klíčení je optimální konstantní teplota 25-30°C, kdy rostliny vyklíčí za 7 dní. Nejnižší možná teplota klíčení je 13-14°C, při které trvá klíčení dva týdny. Po vyklíčení udržujeme první týden teplotu 15-17°C ve dne i v noci. V dalším období pak 17-20°C přes den a 12-14°C v noci. Papriky jsou již v počáteční fázi růstu náročné na světlo (nebezpečí vytahování) a dostatek živin (přihnojování jednou za týden). Týden před výsadbou je nutné otužování rostlin intenzivním větráním, jinak hrozí zastavení růstu po přesazení.Výsadba a ošetřování porostu
Jakmile dostatečně stoupnou teploty, připravíme mělké jamky ve sponu 0,4-0,5 x 0,4-0,6 m. Jamky naplníme vodou a vodu necháme vsáknout. Následně do jamek zasadíme otužené sazenice. Možná je i výsadba do dvojřádků. Pokud jsou sazenice již nakvetlé, při výsadbě všechny květy otrháme. Zhruba v měsičních intervalech přihnojujeme. V závislosti na slévavosti půdy několikrát za vegetaci mělce okopáváme, aby došlo k provzdušnění kořenů, nesmí ale dojít k jejich poškození! Současně odstraňujeme plevele. Zavlažujeme vodou maximálně o 5°C chladnější než je teplota půdy v intervalu 7-10 dnů. K jedné rostlině nalejeme 3-6 litrů, což odpovídá srážkám 15-30 mm.Papriky vyžadují buď individuální oporu, nebo můžeme natáhnout z obou stran motouz, který by měl být vždy cca 15 cm pod vegetačním vrcholem.
Škůdci a choroby
- Mšice - velmi nebezpečné především z důvodu přenosu viróz, škodí i sáním rostliných šťáv.
- Třásněnky - ničí rostliny sáním rostliných šťáv, přenáší virózy, typický trus.
- Svilušky - napadají spodní stranu listů, sáním působí jejich předčasné zaschnutí, typické jemné pavučinky.
- Virové mozaiky (okurková, vojtěšková) - zpomalují růst, způsobují kadeření listů, deformaci plodů, skvrnitost listů, opadávání květů.
- Virová bronzovitost - nebezpečná virová choroba, která se projevuje mj. světlými skvrnami na plodech.
- Stolbur - vadnutí a žloutnutí rostlin, svinování listů, deformace plodů, opadávání květů.
- Šedá a bílá hniloba (Botriytis cinerea a Sclerotinia sclerotiorum) - hniloby plodů a stonků (zvláště po sklizených plodech).
Doporučení
- Paprika je velmi náročná na dostatečnou výměnu půdního vzduchu, proto vyžaduje lehké půdy a dostatečnou kultivaci (častá, ale opatrná okopávka).
- Podchlazení plodů po sklizni způsobuje černání a zahníhání stopek.
- Opožděná sklizeň snižuje výnos (zpožďuje násadu dalších květů).
- Papriky nijak nevyštipujeme.
- Nezaléváme na večer, abychom minimalizovali prostředí vhodné pro růst houbových chorob.
- Při opylení pálivou odrůdou se přes žebrování, které se vytváří až z oplodněných buněk semene, přenáší pálivost i na nepálivé odrůdy.
- Botanický název paprika roční (lat. annus znamená rok) je zavádějící, ve skutečnosti se jedná o trvalku. Pokud jsou rostliny chráněny před mrazem, vydrží na stanovišti řadu let.
Pěstované odrůdy
- Ferenc Tender
- Sweet Chocolate
- Liebesapfel – aktuálně nepěstujeme
- Yesil Tatli – aktuálně nepěstujeme
Recepty
Sterilované papriky
- 1 l vody
- 1/4 l octu
- 100 g cukru
- 25 g soli
Literatura
- K. Peříková, J. Hlušek, Zelenina, Praha 2012, ISBN 978-80-86726-50-2
- Technika pěstování na stránkách Paprika Libera
- Ekologická produkce zeleniny (ČZU)
- Stránka Capsicum annuum na Wikipedii